TUR DE ORIZONT

Mai e o săptămână până pe 4 iulie, când începe ediţia din 2009 a TURULUI FRANŢEI …

M-au fascinat sporturile pe două roţi încă din adolescenţă. La sfârşitul anilor 60 şi începutul anilor 70 la noi, în Turnu Severin, se organizau curse de ciclism şi motociclism pe un traseu care trecea chiar pe sub ferestrele apartamentului în care locuiam. Şi acum ţin minte numele idolilor mei locali – fraţii Balamat la motociclism şi Pantelici la ciclism.

Apoi am descoperit LE TOUR graţie articolelor marelui gazetar Hristache Naum. Ilustră pană, parcă vedeam aievea luptele duse între marii ciclişti, susţinuţi de gregari, pe şoselele Franţei. Oricât de filoenglez mă “dădeam” (începuse să fie “trendy” şi pe la noi) nu puteam să nu merg la bibliotecă şi să nu citesc despre Franţa, oraşele prin care trecea turul în anul respectiv, munţii pe care-i străbătea, piscurile pe care le atingea.

După revoluţie, la Eurosport, doi mari comentatori şi gazetari, Radu Naum şi Radu Banciu – cei doi Razi, cum le spunea Nicolae Manolescu (alt mare fan al ciclismului, al turului Franţei şi al celor doi, bineînţeles), au dat un alt înţeles comentariului sportiv – inteligent, cult, însâmbrat cu verb muşcător … spectacolul de pe ecran se completa acum cu cel al celor doi. Din păcate orice lucru bun are un sfârşit … de anul ăsta … fără ei.
TF2009

VIVE LE TOUR !

Prin amabilitatea lui Mirko :

Advertisements

22 Responses to “TUR DE ORIZONT”

 1. noapteaiguanei Says:

  Va fi interesantm, mai ales ca revine si Lance Armstrong, castigator de sapte ori, daca nu ma insel. Cat despre Razi, pacat, farmecul se va pierde… cand ceva merge bine parca e un facut ca trebuie sa existe ceva sa-l umbreasca… Vive le Tour!
  P.S. Ai pus ceva la rece?

 2. Chat Noir Says:

  @ Noaptea Iguanei
  Doar bere ! 😀 😀

 3. George Serban Says:

  Daca va pregatiti pentru Turul Frantei, mai domol cu berile … Viata sportiva !!!

 4. Chat Noir Says:

  @ George
  Doar fac provizii ! Acum sunt la dulciuri.

 5. mirko Says:

  interesanta data startului, mai mult nu ma bag ca nu le am cu ciclismul, doar statistici de bun simt. imi place prevederea ta, faci aprovizionarea de pe acum:))

 6. Chat Noir Says:

  @ Mirko
  M-am uitat în depărtare şi se vedea turul la orizont. Mi-a fost frică să nu mi-o ia altul înainte :grin:. Data startului – şi eu m-am gândit că e în cinstea lui Lance Armstrong sau Legstrong :grin:.

 7. lucia.alexandru Says:

  @Chat Noir
  bine v-am gasit,e drept,ca neinvitata! am vrut doar sa vad ce este intre sex si politica. aha! ciclism! 🙂
  scuze pentru inoportunare!

 8. Chat Noir Says:

  @ Lucia Alexandru
  Bine ai venit ! Azi e duminică … relache … când simt nevoia de discuţii serioase merg la Cristian pe blog 🙂

 9. lucia.alexandru Says:

 10. Chat Noir Says:

  @ Lucia Alexandru
  Întâi am ascultat melodia … îmi place. Mulţumesc mult !

 11. mirko Says:

  ca tot iti spusei de baniciu-pisica neagra

 12. Chat Noir Says:

  @ Mirko
  Mersi. O ascult mâine dimineaţă că ai mei dorm acum.

 13. cristian Says:

  trebuie sa-mi marturisesc o afectiune inconsistenta fata de ciclism in general; mi-am tarit aventurile juvenile pe bicicleta, insa ciclismul de performanta mi s-a parut intotdeauna oarecum fad si lipsit de romantism; iar pervetirea cu anabolizante mi-a sters orice urma de interes fata de transmisii in ultimii ani… probabil e numai vina mea…

 14. Chat Noir Says:

  Cu greu am trecut şi eu peste dopajul din acest sport … oricum lupta celor din ciclism împotriva celor care trişează este de apreciat … în alte sporturi … batista pe ţambal :).

 15. mirko Says:

  stiu ca e tirziu da’ vb. aia pt. de dimineata, ca merge cu ciclismul

 16. Chat Noir Says:

  @ Mirko
  Mulţumesc, a mers excelent cu cafeaua. Poate reuşesc să învăţ s-o adaug textului.

 17. mirko Says:

  vad ca ai reusit. nu ma gindeam chiar s-o pui in post, da’ ma bucur c-am ajutat si eu cu ceva, profan fiind in ciclism da’ placindu-mi muzica buna

 18. Chat Noir Says:

  @ Mirko
  Scuze de întârziere. Am scris ceva şi m-am uitat 2 ore la draft … dacă să-l public sau nu. Până la urmă m-am hotărât … i-am dat drumul … deşi o să nască multe nemulţumiri. Referitor la clip … mulţumesc … învăţ şi reuşesc să mai avansez câte puţin cu “environment”-ul postărilor.

 19. mirko Says:

  ma uit

 20. greis Says:

  Anul asta nici nu ar trebui sa mai aiba loc Turul Frantei, deoarece se stie de la inceput ca invingatorul este Alberto Contador

  • Chat Noir Says:

   Bine ai venit ! Pentru mine Turul înseamnă şi altceva în afară de întrecerea propriu-zisă … frumuseţea Franţei şi savoarea comentariilor. Aşa că mă bucur de ele 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: