BELLADONNA COUP (1)

Giorgio Belladonna a fost unul din cei mai mari jucători de bridge din istorie. A câştigat 16 titluri de campion mondial cu celebrul Blue Team. Celebru, de asemenea, pentru temperamentul vulcanic, sistemul său de licitaţie Trefla Romană şi pentru strălucitorul joc de levată. Pentru exemplificare vă prezint Belladonna coup.
belladonna coup

Împotriva contractului de 4 pici al Sudului, Vestul atacă un atu mic către ♠10 al Estului şi ♠J al Sudului. Teoretic, Sudul are mai multe posibilităţi de realizare a contractului (10 levate), care includ găsirea A la Vest (50% probabilitate) sau o repartizare a caroului 3-3 (36% probabilitate). Cea mai bună linie de joc pentru realizarea contractului este aceea de a tăia o cupă la mort, dar atacul cu un atu pune în pericol acest plan. Dacă “timingul” nu este corect, apărarea poate juca 3 tururi de atu şi să câştige şi ♠K înainte de a reuşi Sudul să taie cupa perdantă.

În loc de a afla poziţia asului de cupă sau de a miza pe o bună împărţire a caroului, Sudul (Belladonna) joacă la siguranţă cu un plan “subţire” la cupe.

Sudul contraatacă către K al mortului şi apoi joacă de lângă K ! (semnul de exclamare, ca şi în şah, înseamnă o “mutare” foarte bună, chiar excepţională). Acest lucru pune axa Est-Vest într-o situaţie imposibilă.

Dacă Estul câştigă levata cu A sau (dacă o are) cu Q, Sudul eventual câştigă o levată la cupă prin cărţile rămase. Estul poate continua cu atu, dar Sudul nu mai are nevoie de a tăia o cupă pentru a atinge cele 10 levate necesare realizării contractului.

Dacă Vestul câştigă levata – să zicem, prin capturarea J cu Q – atunci Sudul nu poate fi oprit, fie de a tăia o cupă la mort, fie (dacă Vestul atacă un alt atu) prin a câştiga cinci pici în propria mână.

Observaţi cum Belladonna nu a aplicat teoria în acest caz jucând către K. Eu nu m-aş fi gândit la acest plan. De aceea am rămas un jucător modest. În schimb mă pot delecta cu talentul altora. Donele cresc … jucătorii descresc !

Advertisements

2 Responses to “BELLADONNA COUP (1)”

  1. cristian Says:

    n-am mai jucat bridge din studentie… mi-e dor de mor, desi nu cred ca as mai face fata onorabil…

    • Chat Noir Says:

      Nici eu n-aş mai rezista la emoţiile unui turneu … dar o donă, două cu prietenii … ar mai merge

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: