LOGAN-UL DE 30 000 €

lap_topÎn cele mai multe cazuri jurnaliştii sunt puşi pe piste false. Văd la Realitatea o dezbatere legată de Logan-urile de 30 000 €. Fiindcă am lucrat în armată ştiu câte ceva despre achiziţiile de produse care pot fi asimilate (chiar parţial) cu cele militare. Am avut de achiziţionat două laptop-uri rigidizate, cerute expres de către partenerii din NATO pentru a putea participa la o activitate internaţională, o aplicaţie cu trupe, să zicem.

Fac o paranteză şi informez pe cei mai puţin familiarizaţi că tehnica militară (sau cea care ar putea fi folosită în acţiuni militare) este foarte scumpă, cu nişte preţuri excepţionale. Bineînţeles că şi în domeniul industriei noastre militare am respectat cerinţele noilor noştri parteneri şi am închis cele mai multe unităţi de producţie. Închid paranteza.

Mă întorc la laptop-urile mele rigidizate (laptop-uri care pot lucra în condiţii deosebite, pot rezista la şocuri foarte mari, rezistă sau lucrează sub apă, la temperaturi foarte mari sau foarte mici, etc.). Pe piaţa românească am găsit oferte la preţuri de 20 de ori mai mari decât preţul unui laptop obişnuit. Mă durea sufletul să dau de exemplu 40 000 de € când noi nu aveam bani suficienţi pentru achiziţionarea tehnicii de calcul necesare dezvoltării sistemului nostru informatic. Am negociat până la urmă o ofertă cu preţ de 10 ori mai mare decât preţul unui laptop obişnuit (prin intermediul unei firme germane) şi am fost mulţumit că am economisit 20 000 de € pentru achiziţiile noastre.

Ce vreau să spun cu atât de multe cuvinte … produsele de serie mică, aproape manufacturiere, făcute de adevăraţi artişti … costă scump. Logan-urile despre care e vorba au în dotare echipamente foarte specializate, văd chiar acum un dispozitiv de recunoaştere a amprentelor, foarte sofisticat. Preţul nu mi se pare mare. Iar ne pierdem în false probleme şi o grămadă de comentatori îşi dau cu părerea în domenii de care nu au habar. Problema este dacă într-adevăr avem nevoie de aceste minilaboratoare pe roţi. Dacă da … precis nu le poţi reduce la preţul autovehiculului pe care sunt montate. Dacă nu … atunci nu le achiziţionăm şi gata.

P.S. Laptop-ul din imagine este pentru copii. Mult mai interesant decât unul rigidizat.

Advertisements

10 Responses to “LOGAN-UL DE 30 000 €”

 1. Lucia Verona Says:

  Absolut de acord. Dar e atît de tentant să strigi “Hoţii!”, dă atît de bine la public, încît nu stă nimeni să asculte argumente raţionale sau informaţii reale.

 2. mirko Says:

  nu ma pricep, facut armata pe t34-72, deci te cred. mai invat!

 3. mirko Says:

  sau 75? a fost de mult, corecteaza-ma

 4. daurel Says:

  Aveti dreptate cu specificatiile miliitare, am lucrat in industria respectiva. Nu este pacat ca au fost lichidate, era o serparie de tocat banii de la buget! Desigur ca erau cativa specialisti, dar aici este vinovata armata ca nu i-a preluat impreuna cu cateva tehnologii si utilaje viabile…Istorie…

  • Chat Noir Says:

   Unele regii chiar tocau banii de la buget … dar industria de tehnică militară, bine reorganizată, putea aduce bani foarte mulţi la buget. Armata nu prea putea prelua … da, de acum e istorie … păcat.

 5. danutchidon Says:

  vraja marii !

  • Chat Noir Says:

   Bine ai venit. Am acelaşi principiu cu tine … avem nevoie de păreri contrarii. Am intrat la tine pe blog şi am citit câteva postări. Nu cred că deţin secretul adevărului absolut. Mi-am expus o opinie conformă experienţei pe care o am. Poate greşesc … Oricum nu sunt un bătrânel pensionar … sunt analist de sistem, proiectant de sisteme informatice, lucrez pentru câteva firme, pensionat doar pentru că sistemul militar nu acceptă oameni peste 55 de ani. Te mai aştept cu orice opinie contrară dar te rog să-mi spui cu ce nu eşti de acord. În cazul de faţă, după tot ce am suferit din partea securităţii nu pot fi acuzat de dragoste pentru structurile mai albastre ale statului. Mi s-a părut doar o abordare greşită a dezbaterii de la Realitatea. Să fii sănătos !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: