Berta cea Grasă

Pentru distrugerea fortificațiilor, concept la modă printre militari, înainte de primul război mondial, nemții (de la Krupp) au proiectat un dispozitiv special. Acesta s-a dovedit a fi un tun de proporții gigantice, cu calibrul de 420 mm pe care soldații germani l-au botezat în glumă, dar și cu tandrețe, în cinstea fiicei fabricantului de la Essen (Krupp), “Berta cea Grasă”. Tunul era o construcție gigantică și nu putea fi transportat decât dezamsablat pe bucăți, până la locul de conflict. Pentru a putea fi stabil si a rezista reculului uriaș, fie se monta într-o construcție de beton, fie era așezat pe un uriaș vagon de cale ferată unde putea să se miște în recul, în voie ! Pentru deservirea acestui tun erau prevăzute macarale necesare să aducă proiectilul la culată ca și cantitatea de pulbere destinată azvârlirii. Pulberea nu mai era introdusă cu ajutorul unui tub din alamă ci, în funcție de distanța la care trebuia aruncat proiectilul se încărcau mai mulți saci din mătase încărcați cu pulbere fără fum, plus focosul de amorsare. Acest tip de încărcare cu pulbere s-a numit “garguză”. Din păcate pentru nemți războiul a dovedit că tunul făcea mai mult zgomot decât stricăciuni în tabăra adversă.

Istoria se repetă. Azi Berta cea Grasă, reinventată de famiglia HeiRup CăRup, autohtonă, lansează proiectile care fac mult zgomot. Farfuza noastră n-are nici o treabă cu instituția pe care o conduce … ea e doar purtătoarea de dorinți fierbinți a portocaliilor. Și mai și minte când susține că Antonescu a susținut ideea de parlament unicameral înainte de alegeri. Eu l-am auzit pe Crin susținând ceea ce spune și azi.

Pentru virușii pe care-i introduce, periodic, în discuție, o prind în insectar. Lady Bug sau Gaga Bug sau Berta cea Grasă astea sunt numele tale în colecția mea.

21 Responses to “Berta cea Grasă”

 1. adc Says:

  Când te gândeşti că nici măcar la tava cu plăcinte nu-i stătea bine…

 2. lucia Says:

  …cand te gandesti ca vorbesti despre al treilea om in stat..
  ..da’, ce numesti tu ,dorinti fierbinti ale portocaliilor?’ 🙂

 3. rhorvath Says:

  DESCONSPIRAREA SOBOLANULUI ROSU VLADIMIR TISMANEANU !
  Am inceput publicare primului articol din serialul de 12 articole despre agentul Volodya Tismaneanu. Sper ca cititorii sa-l urmareasca saptamanal pe blogul meu. http://devanewyork.blogspot.com/ ( Va fi postat in fiecare Duminica.)
  Seria se bazeaza pe documente noi , din surse demne de increderea .
  Se scoate in evidenta faptul ca rasputinul actualului presedinte, a fos nu numai agent al securitatii ci si agent sovietic. Sprijinul logistic fiind asigurat de una din cele mai periculoase organizatii teroriste internationale.
  In decursul anului care a trecut am incercat fara succes sa atrag atentia autaritatilor despre activitatea lui Vladimir Tismaneanu. Plicul meu cu documente
  a fost refuzat de Ambasadoarea Romaniei la ONU Simona Miculescu, la care am avut o audienta.
  Dansa a refuzat sa se uite la documente, precizand ca in cazul in care descid plicul
  compromitator audienta mea a luat sfarsit. Sa refuzat deasemenea scrisorea
  mea adresata presedintelui Romaniei.
  Sper ca la sfarsitul serialului Traian Basescu sa apara la televizor si sa-si ceata scuze poporului Roman. Despartirea de comunism nu se poate face cu comunisti si cea de securitate cu securisti. Este cum ai pune in fruntea unui tribunal international care judeca pe nazisti un comandant SS.
  Robert Horvath DEVA Cineast SUA http://devanewyork.blogspot.com/
  http://www.devagallery.com/

 4. cristian Says:

  foarte misto pamflet… felicitari!

 5. theodora0303 Says:

  Am scris si eu o tentativa de pamflet ca raspuns la afirmatia lui Vanghelie cum ca sunt PSD-isti care sunt in stare sa isi vanda nevestele pentru o functie.
  Banuiesc ca si barbatii PSD-istelor care doresc o functie, se pot tranzactiona. 🙂

 6. Sfaturi pentru activiştii oranj « Ioan Usca Says:

  […] Chat Noir […]

 7. Athanor (II) « Gabriela Savitsky Says:

  […] Chat Noir […]

 8. Andi Says:

  Offf, ce baricada grozava ridicati pe aici!! 🙂

 9. teonegura Says:

  Sunt multi tampiti care indruga ineptii-n politica damboviteana, de asta situatia e mai cacanie sau portocalie, ca-i totuna, decat a lor…

 10. acuvio Says:

  am venit prin linkul din NBD, link dupa link.
  PNL si PSD nu au avut curajul sa sustina un NU clar la acel celebru referendum considerind ca nu e bine sa apere numarul de parlamentari sa nu piarda voturi. Singurii care s-au opus au fost cei de la UDMR, cu motivatie proprie dorind ca senatul sa devina o camera a regiunilor, adresindu-se doar votantilor lor la emisunile in limba maghiara.
  Nu a existat nici o dezbatere pt DA sau NU. Am mai spus asta, daca se adauga la referendum intrebarea 3 “sa fie confiscate averile numitilor Patriciu si Vântu” ce credeti ca iesea din urne?
  Asa ca viteji …

 11. rhorvath Says:

  CANTECUL DE LEBADA AL DEMOGRAFIEI NATIONALE
  ( Trecerea dureroasa si putin lenta de la folclor la manea )
  Pe tot globul traditia cerea ca oamenii bogati sa faca multi copii. Astazi creiatorii valorilor, cei care sau afirmat in societate nu mai fac copii. Clasele sociale mai joase fac o gramada de copii punand in pericol caracterul genetic al societatii. Efectul este general si vizibil.Tarile desvoltate din vest au creiat enorme avantaje pentru familile cu multi copii. Asfel sa ajuns la o industrie de cresterea a copiilor. In USA nasterea unui copil anunta cumpararea……unui nou frigider sau televizor color. Efectul politicii democratice de stanga este evident pe continentul european unde populatia araba va deveni majoritara iar in USA populatia alba nu mai este majoritara.
  Nici unde sitiatia este mai vizibila ca in Romania. In timp ce un roman face un copil, tiganii fac 8. Am facut un film despre tigani , Sunt fascinat de tigani si am
  fost todeauna interesat de cultura lor autentica. Cei cu satra sunt probabili ultimii oameni liberi! Vorbesc cu totul de altceva. Se gasesc fata doua culturi diferite, iar una din cauza exploziei demografice este pe cale de disparitie. Romanii au obiceiul sa inchida ochii sperand ca lucturile se vor aranja de la sine sau cineva din afara va face ceva pentru ei. De data aceasta cand vor deschide ochii …..va fi prea tarziu. Acest blog de exceptie ar putea gazdui o discutie despre acest fenomen socio- demografic, definitiv cel mai important in evolutia viitoare a societatii romanesti.
  Robert Horvath DEVA Cineast New York http://devanewyork.blogspot.com/
  http://devanewyork.blogspot.com/

 12. Chat Noir Says:

  @ All
  Scuze pentru întârzierea cu care răspund. O pârdalnică de gripă (viroză ?) m-a pus la pat. E adevărat că am stat cu laptopul în brațe … dar numai de dat clickuri în FarmVille am fost în stare. Dar de mă voi scula …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: