Cabinetul Fantomă

La englezi parlamentarismul ține de o tradiție de aproape 800 de ani. Iar, după cum se știe, la englezi, tradițiile sunt literă de lege.

Ca să poți să fii numit ministru, secretar sau subsecretar de stat trebuie să fii parlamentar, membru al Camerei Comunelor. Iar ca să ajungi prim-ministru e musai să fii președintele partidului care a câștigat cele mai multe mandate de parlamentar în alegeri. Și, bineînțeles, să fii și tu parlamentar. Acest lucru dă o dimensiune clară a faptului că englezii consideră puterea legislativă mai importantă decât oricare alta. Membrii executivului își petrec o mare parte a timpului în parlament răspunzând la interpelări și prezentând inițiative legislative.

Asta ușurează și sarcina opoziției. Imediat după alegeri președintele partidului care a pierdut face numirile în așa-zisul “cabinet fantomă”. Este o mare cinste pentru parlamentarii opoziției când sunt nominalizați în acest cabinet. Și numirile merg exact ca la guvernul real … miniștri, secretari și subsecretari de stat. Aceștia monitorizează cu atenție toate activitățile desfășurate de omologii lor din guvernul majestății sale, pun întrebări periodic, critică, dacă este cazul, măsurile acestora, vin cu ideile lor proprii în dezbatere … arătând întregului electorat că pot oricând să preia frâiele puterii.

Este cu adevărat un “guvern fantomă” pentru că-i bântuie pe adevărații membri ai cabinetului nelăsându-i niciodată în pace.

În Camera Comunelor parlamentarii puterii stau pe o parte a sălii iar cei ai opoziției în cealaltă jumătate. Membrii cabinetului, atât cel adevărat cât și cel “fantomă”, stau în băncile de jos ale parlamentului, față în față. Parlamentarii neangajați în aceste două guverne, independenții, naționaliștii (irlandezi, scoțieni, galezi) stau în băncile de sus ale sălii. Speaker-ul stă în jilțul din mijlocul sălii. Sus, la balcoane, stau invitații și spectatorii.

De ce am făcut această descriere ? La noi, în ultimul timp, se vorbește de “guvernul din umbră” (traducând mot a mot – shadow cabinet). Nu-mi place traducerea. Sugerează o monitorizare făcută pe ascuns. Cred că denumirea de “cabinet fantomă” care stă față în față cu dușmanul și-l bântuie nelăsându-l să doarmă liniștit … e mai corectă. Dar oricare denumire am accepta-o un lucru este clar. Avem nevoie de un cabinet al opoziției liberale care să implice cei mai buni parlamentari și care să urmărească și să demaște toate măgăriile făcute de lacheii băsescului.

30 Responses to “Cabinetul Fantomă”

 1. Lucia Verona Says:

  Ce vrei mai fantomă decît guvernul în funcţie? Îi bîntuie pe toţi românii. 🙂

 2. Andi Says:

  Ce explicatii faine! Diferentele dintre un lord si un baron 🙂

 3. lucia Says:

  Dupa Catarama,ar putea fi un guvern, in carne si oase…

 4. rhorvath Says:

  INDUSTRIA ANTICOMUNISMULUI IN FUNCTIUNE !
  IN PLINA CRIZA ECONOMICA ,IN TIMP CE SE MICSOREAZA PENSIILE SI COPII PLING DE FOAME O DELEGATIE DE 12 PERSOANE ATERIZEAZA LA NEW YORK . SIMPOZIONUL ORGANIZAT DE ICR LA COLUMBIA UNIVERSITY A AVUT SUCCES DEOSEBIT…… IN FATA UNEI SALI ABSOLUT GOALE ! DEMENTA CONTINUA PE BANII CONTRIBUABILULUI ROMAN.
  Simpozionul a oferit o analiză a evenimentelor din 1989 din spaţiul est-european şi a
  evoluţiilor care le-au urmat, a modului în care au fost ele percepute în spaţiul american, a
  schimbărilor intervenite în aceşti 20 de ani în percepţia asupra regimurilor comuniste şi a
  schimbărilor de la sfârşitul deceniului nouă, a felului în care este definit “post-comunismul”, a
  moştenirilor comunismului şi a mişcărilor de dizidenţă din regiune şi la nivel global.
  Participanţii români invitaţi – Prof. Vladimir Tismăneanu (Director, Center for the Study of Post-
  Communist Societies, University of Maryland); Prof. Paul Dragoş Aligică (Senior Research Fellow,
  Mercatus Center din cadrul George Mason University); filosoful Vlad Mureşan; prozatorul, criticul
  literar şi eseistul Angelo Mitchievici; Horia-Roman Patapievici, preşedintele, şi Mircea Mihăieş, vicepreşedinte
  (Institutul Cultural Român) – au susţinut prezentări în cadrul simpozionului.

  ACEASTA ESTE PROBABIL ULTIMA VIZITA A AGENTULUI VOLODYA TISMANEANU IN SUA DESCHIDETI :
  Robert Horvath DEVA Cineast New York http://devanewyork.blogspot.com/

 5. cristian Says:

  corecta analiza; cu un amenament: si la noi exista guverne paralele ale opozitiei de vreo 10-12 ani…
  liberalii vor face; vor face si psd-istii; dar mai fantoma ramane boc…

 6. Dan Patrascu Says:

  Vroiam sa-ti atrag atentia ca am scris o povestioara in care apari si tu. Din pacate ping-ul vad ca nu a ajuns la tine desi a fost “executat” in mod corect. La unii a ajun, la altii nu. Nu stiu de ce.

 7. matilda Says:

  Pe guvernanţii noştri îi bîntuie doar lăcomia şi nesimţirea.

 8. George Serban Says:

  Felicitari pentru postarile astea, Chat Noir!

 9. rhorvath Says:

  SPIONUL RUS VOLODYA ESTE PRINTRE NOI !
  ( DOCUMENT OFICIAL AL CIA )
  Pentru cei care se indoiesc ca Volodya Tismaneanu este spion rus ….rog sa deschda si-te ul oficial CIA ( The Central Intelligence Agency )

  DESCHIDETI:  Larry L. Watts Intelligence Reform in Europe’s Emerging Democracies
  CONTINUATI : 1. Intelligence Reform in Europe’s Emerging Democracies — Central …Intelligence Reform in Europe’s Emerging Democracies – Conflicting … Larry L. Watts a former Rand consultant and adviser on military reform to the …
  2. http://www.cia.gov › … › Studies in Intelligence › studies › vol48no1 – Cached – Similar

  LA SFARSITUL ARTICOULUI LA CAPITOLUL DESPRE SECURITATEA ROMANA CITITI:
  Footnotes
  32. The loyalty of Romania’s first head of domestic intelligence, Dr. Virgil Magureanu, was suspect for these reasons. Magureanu was named to the post in March 1990 primarily on the basis of his “dissident” status when teaching at the communist party’s social science academy during the 1980s. He hid his previous membership in the Securitate from the authorities that named him to the post (an affiliation exposed in the press only years later). Immediately after his appointment, in April 1990, he met secretly with KGB Chief Evghenii Primakov without informing political authorities in Romania. The Romanian presidency and government remained unaware of Magureanu’s Soviet contacts until 2003, when the Western services that monitored those contacts informed Bucharest. Magureanu’s activities, the fact that the CIA chief in Bucharest during 1990-92, Harold James Nicholson, was later exposed as a Soviet agent, and the 1993 Ames incident, effectively rendered closer intelligence relations with the West impossible during the first half of the 1990s.

  33. One Russian agent, known as “Volodya,” was particularly active with journalists and intellectuals in the mid- and late-1980s. Individual Securitate officers were still targeted and turned the old fashioned way, but institutionalized penetration of the services was ended and service relations discouraged. Securitate officers working under diplomatic cover abroad, for example, were forbidden to accept any invitations to Soviet embassy functions.

  – Plasarea lui Volodya in comentariul despre Securitatea Romana este evidenta. Nu cred ca ar exista alt Volodya in viata politica sau jurnalistica romaneasca. ACEST MATERIAL A FOST PLASAT SA-L DESCONSPIRE PE MAGUREANU ( SEF SIE) SI PE AGENTUL VOLODEA TISMANEANU !
  IN SERIALUL” DESCONSPIRAREA UNUI SOBOLAN ROSU” DE 12 ARTICOLE VOI PREZENTA DOCUMENTELE SERVICIULUI FRANCEZ SI ENGLEZ DESPRE ACELASI AGENT VOLODYA.-
  Robert Horvath Deva cineast USA
  Cititi ARTICOLUL ANTERIOR O LOVITURA TERMINALA PENTRU REGIMUL BASESCU. AGENTUL ROSU VLADIMIR TISMANEANU A INTRAT IN USA CU UN PASAPORT SI UN NUME FALS !
  http://devanewyork.blogspot.com/

 10. StropiDeSuflet Says:

  Chat Noir. Eu locuiesc la ţară şi zilnic aud comentariile oamenilor mai puţin instruiţi, mai puţin pricepuţi la ierarhiile politice, dar în simplitatea lor spun un mare adevăr: “Nu ne mai conduce nimeni bre, umblăm toţi ca albinele besmetice, n-ai cui cere, n-ai cui plânge, că guvernul… din troc în boc din boc în troc… aia e acolo!”

 11. rhorvath Says:

  REACTIVAREA RETELEI KGB ROMANIA! ( SPIONI RUSI LA VARFUL STATULUI ROMAN )
  Tismaneanu, Leonte,”Ciungul”, se lauda ca pierduse o mana pe cand era in brigazile teroriste bolsevice contra Spaniei.Era agent sovietic, NKVD. Dupa vizita lui Hrusciov a fost avertizat sa termine cu spionajul. Ceausescu i-a zis lui Hrusciov, inainte de momentul ’68, la vizita acestuia la Bucuresti: “tovarase, noi promitem sa va informam, mai aveti si consilieri sovietici dar va rugam sa terminati cu agentii dintre noi”. Si-atunci Hrusciov i-a zis: “Pai considerati ca n-avem nici un agent la voi. Nici in China n-avem…” Si astfel sa dat dezlegare sa fie chemati 700 de agenti rusi si avertizati Sa aleaga: ori Romania, ori Rusia! Si asa s-a intamplat si cu Tismenitki. Dar ilegalistii au ramas pro-sovietici si agenti rusi.
  Conform unui raport CIA aceasta retea a fost reactivata la ordinul Evghenii Primacov seful KGB care sa intalnit in secret cu Magureanu seful SIE Seful statiei CIA de la Bucuresti J Nicholson care a fost desconspirat agent rus, a desvaluit intreaga actiune.
  Acum cateva luni am incercat sa prezint documente importante reprezentantei Romaniei la ONU Simona Niculescu care sa fie prezentate Presedintelui Basescu.
  Ea a refuzat precizand ca daca voi deschide plicul cu documente confidentiale audienta a luat sfarsit. La audienta au participat adjunctul misiunii T Morar si consulul adjunct la New York C.Berechet.
  Astfel linia doua a spionilor rosii Tismanetky, Roman, Patapievici……etc a ramas desconspirata, dar nu pentru mult timp.
  Cititi Serialul de 12 articole DESCONSPIRAREA SPIONULUI VOLODYA TISMANETKY ! DESCHIDETI : http://devanewyork.blogspot.com/

  Robert Horvath DEVA ziarist de investigatie SUA
  http://www.devagallery.com/

 12. Ziua Bărbatului « Ioan Usca Says:

  […] Narcis, Costache, Nicu, Octav, Otto, Pan, Paul, Paul, Petrişor, Jenikă, Cerculeţ, Păcală, Rebusache, Richie, Gigi, Răzvan, Răzvan, Răzvan, Răzvan, Savull, Simon, Simion, Son of the Earth, […]

 13. rhorvath Says:

  PRESEDINTELE TRAIAN BASESCU VA FACE O VIZITA OFICIALA IN JAPONIA IN PERIOADA 9-11 MARTIE. PROFITAND DE ACEASTA OCAZIE SOTIA MEA KIYOKO HORVATH , FOTOGRAF JAPONEZ, AI VA PREDA ACEASTA SCRISOARE. ROBERT HORVATH CINEAST SUA.
  DOMNULE PRESEDINTE TRAIAN BASESCU
  VA DAU O VESTE PROASTA- AGENTURA SECURITATII ROMANE DIN JAPONIA SA PRABUSIT !
  ( O SEARA SPECIFICA ROMANEASCA LA RESTAURANTUL” DARIE” DIN TOKIO. UN MICROFON SUB MASA ! )
  Totul a inceput a inceput pe GINZA la un restaurant al securitatii Romane in capitala Japonei. Fara sa stiu acest lucru ne-am deplasat acolo acum doua seri cu un grup de prieteni. Scopul a fost petrecerea intr-o atmosfera romaneasca si punerea la punct a unui tur al Transilvaniei, urmand sa anunt familia mea din Romania de aceasta intentie.
La un moment dat vorbindu-se despre Ceausecu un prieten ( un important sculptor japonez ), facand o gluma a intrebat daca nu avem sub masa plasat un microfon. Si intradevar spre stupefactia generala gluma a devenit realitate. Sub masa era intradevar un microfon, conform unei tradiiti vechii ce pare de neschimbat chiar de o revolutie.
Am devenit atenta analizand cu atentie fetele de la alte mese. Datorita meseriei de fotograf posed o memorie vizuala excelenta. Nu dupa mult timp la un bar unde ne-am dus cu tot grupul, am recunoscut un individ care fusese la ‘” DARIE ”
Simtind ca sunt urmarita ca la New York ( Studioul este tinut sub observatie neintrerupt, …..au fost doua spargeri cosecutive etc ) am anuntat discret politia. A doua o zi o alta persoana care ma urmarea a fost retIinuta de politie. Persoana “retinuta” ,un cetatean japonez a inceput sa vorbeasca. Se pare ca are multe de spus. Eu voi posta amanunte despre acest caz care incepe sa preocupe media japoneza pe http://devanewyork.blogspot.com/
Concluzia cazului se regaseste in titlul acestui comentariu. In decursul vizitei dumneavoastra voi face cunoscut mediei japoneze acest caz. Sa va fie rusine !
  KIYOKO HORVATH OSAKA JAPAN Date de contact personal http://www.devagallery.com/

 14. Roxana Iordache Says:

  Super!

 15. Pitikul Jenika Says:

  Mi se pare corect maestre.
  Insa noi….traditia parlamentara, Parlamentul…. parlamentarii……., partidele….
  Ehehe…..

 16. transildania Says:

  Foarte corect, este nevoie de un guvern din umbra/fantoma, si specializarea sporita a parlamentarilor pe domeniile politice care corespund ministerelor.
  Nu ar strica si introducerea unui “Prime Minsiter’s Question”, o dezbatere saptamanala in care primul ministru este interpelat de catre liderii opozitiei in parlament.

  • Chat Noir Says:

   Este nevoie de guvern umbră/fantomă și mai ales cât mai curând. Bună ideea cu “Prime Minister Question” – aici ar trebui ca și ziariștii și televiziunile să popularizeze idei de îmbunătățire a vieții parlamentare … poate așa și-ar da seama și restul populației de importanța parlmentarismului.

 17. Lilick Says:

  Excelente postari, @Chat Noir! 🙂 Guvernul nostru, asta .. “din umbra”, sau “fantoma”, va avea sanse sa devina mai popular decat cel propriu-zis. Si putem sa ajutam in sensul asta. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: