Puneți-o pe speaker !


În Camera Comunelor (parlamentul englez) funcția de președinte al camerei (speaker, cum zic englezii) nu prea este dorită de partidul aflat la putere și nici de parlamentarii săi. Și asta cu toate că funcția este aproape pe viață. Președintele (speaker-ul) are scaunul de MP (membru al parlamentului) asigurată, el nemaitrebuind să candideze la viitoarele alegeri, iar după ce se retrage din funcție are locul asigurat în Camera Lorzilor, camera superioară a parlamentului (na, că și perfidul Albion are tot două camere în parlament !). Cel aflat în funcție, pe lângă faptul că i se cere să fie imparțial, autoritar, ferm, nu votează decât atunci când este balotaj (egalitate) și atunci, prin tradiție, dă votul său majorității guvernamentale. Așa că partidul care are majoritatea în parlament în momentul alegerii unui nou președinte cere de obicei opoziției să-l numească, din rândurile ei. Astfel împușcă doi iepuri dintr-un foc … slăbesc opoziția cu un vot și câștigă un vot în caz de balotaj. De asta îmi place sistemul lor … e ca în șah … cedează calitatea pentru un viitor avantaj.

Aș vrea că acest sistem să funcționeze și la noi. Mai ales că după alegere, prin tradiție, speaker-ul este târât până la jilțul său. Ce spectacol ar fi s-o văd pe Ro.Berta Anastase târâtă de păr până sus, pe scaunul de președinte al camerei. Așa că … puneți-o pe speaker !

Advertisements

12 Responses to “Puneți-o pe speaker !”

 1. teonegura Says:

  Super articol, Eugen! Ce-as vrea s-o vad pe miss pe speaker, ca Mircea e demult…

  • Chat Noir Says:

   Sunt “topit” după sistemul parlamentar englezesc … vreau să fac mai multe postări pe această temă. Mulțumesc pentru aprecieri ! 🙂

 2. mirko Says:

  de par? care? be more specific, pls

 3. Petrişor Says:

  ”Aș vrea că acest sistem să funcționeze și la noi.” Glumeşti, nu-i aşa? 🙂

 4. lucia Says:

  Fain,intr-adevar.As putea sa te completez ,cu sistemul de sanatate englez 🙂
  Despre taraturile lui Zeus…pas!

 5. daurel Says:

  E atat de simplu…Dar romanii vor ceva modern, FRANTZUZESC! PS. Sper ca-mi amintesc bine: sifilisul se numea candava FRANTZ!

 6. transildania Says:

  Multe lucruri bune s-ar putea prelua de la englezi, mai ales in ce priveste parlamentarismul.

  Acum din cate stiu eu cateva amanunte din cele spuse mai sus nu sunt chiar corecte. Nu sunt 100% sigur, dar aproape, ca Speakeru-l trebuie sa fie membru al parlamentului, adica trebuie sa se realeaga. In general insa realegerea sa in circumscriptie nu este o problema, pentru ca este de regula un veteran respectat, si care nu se afla in pericol sa nu fie reales. Tot in general din cate stiu eu speker-ul apartine majortiatii parlamentare, iar pierderea unui vot nu e mult avand in vaedere majoritatile abituale din parlament. Doar acum recent cred ca a fost votat un speaker din opozitie, deaorece cel precedent a fost nevoit sa-si dea demisia in urma unur acuzatii ca nu gestionat corect scandalul retributiilor incorecte.

  Insa ce este cert in orice caz este ca speker-ul trebuie sa fie un parlamentar veteran, experimentat, si mai ales impartial. Aici si problema mare in Romania, unde se trece peste aceste criterii absolut necesare, si se numesc “de sus” presedinti ai camerei care se afla la primul mandat de parlamentar!! Asa ceva este de neconceput, si dovedeste o ignoranta totala a criteriilor de competenta si experienta.

  • Chat Noir Says:

   Bine ai venit !
   S-ar putea ca sursa mea să fie mai veche … speaker-ul este membru al parlamentului … cu realegerea lui în circumscripție … poate ai dreptate 🙂 In orice caz odată ales speaker, rămâne speaker până se retrage.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: