Guvernul din umbră vs. guvernul fantomă Boc

Am așteptat mult timp anunțarea guvernului din umbră. Prea mult timp. Am fost cam dezamăgit după anunțul lui Crin. Și mai mare a fost dezamăgirea după ce am auzit și citit comentariile adversarilor și analiștilor. Ea a crescut după ce am citit unele postări ale bloggerilor la care țin. Îmi permit câteva observații.

1. Am observat o oarecare reținere (chiar la Crin) în a-l numi “guvern din umbră” … încercând și alte sintagme “alternativă la guvernul actual”, “guvern de alt tip”, etc. Cei care au tradus opera lui Trollope (prin anii 70) au intuit corect sintagma “shadow cabinet” prin expresia “guvern fantomă”, asta pentru că guvern din umbră e prea puțin spus. Acest guvern nu stă în umbră ci trebuie să iasă tot timpul în față, bântuindu-i, înfricoșându-i tot timpul pe cei de la putere prin critici publice și interpelări, moțiuni simple și de cenzură în parlament. Însă … denumirea de “guvern fantomă” nu sună prea fericit în limba română așa că să rămânem la sintagma “guvern din umbră”. Să lăsăm expresia “guverne fantomă” pentru cabinetele Boc I, II … V.

2. Un guvern din umbră trebuie alcătuit numai din politicieni … de preferință dintre cei mai activi și cunoscuți parlamentari cu înclinații și cu pregătirea corespunzătoare în domeniul pentru care au fost nominalizați. El trebuie să aibă aceeași structură ca guvernul de la putere iar nominalizările să meargă cel puțin până la nivelul secretarilor de stat.

3. Un guvern din umbră nu este numai o alternativă teoretică la guvernul aflat la putere. Membrii guvernului din umbră nu devin automat miniștri, secretari de stat într-un guvern real dacă opoziția ia puterea. Ei trebuie să demonstreze că-și merită nominalizarea, că pot să facă mai multe și că au soluții mai bune decât titularul actual al postului. Cum ? Monitorizând zi de zi activitatea ministrului (secretarului de stat) din guvernul de la putere criticând, arătând greșelile, venind cu propuneri. Pentru asta trebuie să cunoască bine structura ministerului real, oamenii care-l populează și activitățile care se desfășoară acolo. Din acest punct de vedere unele nominalizări făcute de Crin mi se par fără viitor. Nu ai destui politicieni în parlament care să poată fi nominalizați în guvernul din umbră ? … atunci partidul nu poate să-și aroge responsabilitatea de a face guvernul … altfel ajungem tot la o variantă de guvern de tip Boc.

4. Unde sunt politicienii liberali Tăriceanu, Vosganian, Orban, Nicolăescu, Chiuariu, David ? … care au demonstrat ceva la guvernare și care sunt oameni cu experiență. O parte din ei puteau fi nominalizați. Au fost nominalizați prea mulți miniștri care nu sunt politicieni.

5. Cred că trebuie regândit acest guvern din umbră. El nu trebuia să fie doar rodul gândirii lui Crin Antonescu. O asemenea noutate în politica românească merita o dezbatere în partid. Abia apoi se putea ieși cu el … și oricum momentul anunțului trebuia ales cu grijă.

P.S. Sunt subiectiv … oricum e de zece ori mai bun în comparație cu guvernul de lichele.

Advertisements

11 Responses to “Guvernul din umbră vs. guvernul fantomă Boc”

 1. transildania Says:

  Am si eu cateva obeservatii:

  In legatura cu punctul 1: nu as da atat de mult pe traducerea mot-a-mot. In Marea Britanie “shadow cabinet si “shadow minister” sunt “coined expresions”, nu au nicio conotatie negativa. “Shadow minister”, ministrul fantoma, sau ca sa iau un exemplu “Shadow Chancellor” inseamna chiar ministrul de finante propus de opozitie, sau specialistul in finante care-l combate tot timpul pe ministru.

  Punctele 2, 3 si 4: Sunt de acord, si mai ales cu faptul ca ar trebui sa fie parlamentari, si ca guvernul din umbra ar trebui sa fie ramificat cu secretari de stat din umbra ca fiecare mebru al guvernului sa aiba un echivalent in opozitie.
  Diferenta insa fata de Marea Britanie este dupa cum stiti ca acolo doar parlamentarii pot devenii ministrii sau secretari de stat. In Romania nu exista aceasta constrangere, atunci partidele nici nu incearca sa-si promoveze toti oamenii pe care ii au in vedere pentru functii ministeriale in parlament. Nici macar actualul prim-ministru nu e parlamentar.
  Cu toate acestea eu cred ca nominalizarea unui guvern din umbra de catre liberali (chiar cu diferentele clare fata de exemplul britanic) este un precedent pozitiv, un pas inainte catre ceea ce ar trebui sa devina practica generala.

  Punctul 5: asa cum am inteles eu este vorba de o propunere care urmeaza sa fie dezbatuta in partid.

  Cu P.S.-ul: total de acord

  • Chat Noir Says:

   Azi noapte, când am scris postarea, am fost cam neclar. De acord, nu toti ministrii trebuie să fie parlamentari (deși mie așa mi-ar plăcea). Dar în cel propus de Crin sunt prea puțini. De acord … trebuie să devină practică generală … din păcate puțini ziariști, politicieni și alegători îi văd importanța … e vorba despre un altfel de mod de a face politică, mai așezat, mai previzibil … locul disputelor s-ar muta în parlament … oratorii de tipul Crin ar trebui să fie acolo foarte activi.
   Da e un mare pas înainte și sunt mândru că liberalii sunt primii care l-au făcut.

 2. Solidaritate | Ioan Usca Says:

  […] apreciat metoda de lucru: Cristian Lisandru, Ziarul, Elisa, Chat Noir, Flavius Obeadă, Gabriela Savitsky, Gabi123, Mirela Pete, Societate, Transildania, Onu, Madi, […]

 3. Dumitriu Says:

  Privitor la punctul 4. Tariceanu si Vosganian au primit de la conducerea de partid alta treaba “din umbra”. Ei vor fi cei doi presedinti ai camerelor legislative.
  PNL-ul nu prea are incredere in doamne? Nu ar stica (cel putin ca imagine publica sa aiba o madam’ Udrea).

 4. Temporalitate | Caius Says:

  […] de întreruperea lui Teodosie: Vania, Cristian Lisandru, Chat Noir, Gabriela Savitsky, Gabi123, Onu, Theodora Marinescu, Ana Usca, Supravieţuitor, Ioan Sorin Usca, […]

 5. daurel Says:

  Este un inceput.
  Sa le dea Domnul putere(a) !

 6. Astazi am implinit 1 anisor « Hai ca se poate! Says:

  […] Aliosa, Ana Usca, Anca Florea, Augustin, Basarica, Bibliotecarul, Black Angel, Brad Dan, Caius, Chat Noir, Consiliul National al Blogosferei, DispecerBlogosfera, Elisa, Florin Matei, Gabriela, Renata, […]

 7. Anormal | Nataşa Says:

  […] pentru un pisoi! Sper că sunt în asentimentul meu şi Mama, Tata, Caius, Orfiv, Vania, Ziarul, Chat Noir, Gabriela, Gabi, Madi, Theodora şi Supravieţuitor… This entry was posted in Creaţii. […]

 8. Official JustMarshal Blog Says:

  Atom – Voci Din Umbra…

  I found your entry interesting thus I’ve added a Trackback to it on my weblog :)…

 9. Astazi am implinit 1 anisor Says:

  […] Aliosa, Ana Usca, Anca Florea, Augustin, Basarica, Bibliotecarul, Black Angel, Brad Dan, Caius, Chat Noir, Consiliul National al Blogosferei, DispecerBlogosfera, Elisa, Florin Matei, Gabriela, Renata, […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: